LAKRITSISTA

lääkettä vai karkkia?



FRÅGA OSS OM LAKRITS

HISTORIAA

Ensimmäiset viittaukset lakritsiin ovat yli 3500 vuotta vanhoja. Aleksanteri Suuri tapasi antaa lakritsia sotilailleen hillitäkseen heidän janoaan. Lakritsia on käytetty Euroopassa lääkkeenä muutamien vuosisatojen ajan ja karkkina noin sadan vuoden ajan.

LAKRITSIJUURI

Lakritsia valmistetaan lakritsikasvin juuresta (Glycyrrhiza glabra). Lakritsikasvia kasvaa Etelä-Euroopassa, Intiassa ja joissain Aasian osissa. Kasvitieteen ja makunsa näkökulmasta se muistuttaa anista, tähtianista ja fenkolia. Englanninkielinen sana "liquorice" eli lakritsi juontaa juurensa kreikankielisestä sanasta, joka tarkoittaa "makeaa juurta". Lakritsijuuri sisältää makeaa ainetta, lakritsihappoa, joka on 50 kertaa valkoista sokeria makeampaa. Kasvi on väriltään vihreä ja kukkii kesän lopulla sinivioletein ja valkoisin kukkasin.

UUTTAMINEN

Kun lakritsikasvi on 2-3 vuotta vanha ja noin metrin korkuinen, sato korjataan ja kasvin juuret paloitellaan, jauhetaan ja lopuksi kuivataan. Näin menetellessä jäljelle jää hienoa jauhetta, jota voidaan käyttää ainesosana lääkkeisiin tai karkkeihin.

LÄÄKKEENÄ

Ennen lakritsia käytettiin lähinnä lääkekasvina, ja Ruotsissa sitä pystyi ostaa apteekeista vielä pitkälti 1970-luvulla.

LAKRITSI KARKKINA

Pehmeän lakritsin pääainesosat ovat lakritsijauhe, jauho, sokeri, siirappi ja rypsiöljy. Jos seokseen lisätään ammoniumkloridia eli salmiakkia, saadaan aikaan suolainen lakritsimakeinen. Ruotsissa me syömme melkein 2 kiloa lakritsia henkilö kohden vuodessa, ja tästä syystä Ruotsi on keskimäärin yksi maailman suurimmista lakritsimaista. Hollantilaiset ovat lakritsin suurimpia kuluttajia. Lakritsia syödään eniten Pohjoismaissa, Hollannissa, Saksassa ja Englannissa.

LAKRITSIA CALABRIASTA

Italian mantereen eteläisimmistä osista löytyy alue nimeltä Calabria, jossa lakritsia on viljelty ja uutettu jo satoja vuosia sekä lääketieteelliseen käyttöön että makeisten tuotantoon. Calabrialainen lakritsi on monien mielestä parhainta maailmassa, ja se erottuu maultaan selvästi muista lakritseista. Se on myös paljon kalliimpaa sen rajoitetusta saatavuudesta ja tuotantokustannuksista johtuen.

HAR DU EN FRÅGA OM LAKRITS?

Skicka gärna e-post till info@lakrits.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.
Kirjaudu sisään